Si luftohet gripi tek diabetikët

Gripi dhe virozat e ndryshme, qe prekin njerezit ne keto kohe, veshtiresojne jeten e tyre te perditshme. Por kjo semundje shkakton me teper probleme tek te semuret diabetike, te cilet duhet te ndjekin nje tjeter trajektore per t’u kuruar. Per kete arsye, mjeku endokrinolog, Gjinal Gjoncaj, jep te gjitha keshillat e nevojshme per te semuret diabetike. 

Dihet qe ne kete periudhe viruset gripale jane te shumte, cilat do te ishin keshillat per pacientet me diabet, per te eliminuar keto probleme?

Eshte shume e vertete, qe duhet nje kujdes me gripin per personat, te cilet vuajne nga diabeti i sheqerit. Dhe keshillat kryesore qe do te jepja jane marrja e medikamenteve te zakonshme kunder diabetit, si insulina apo edhe kokrrat. Nje tjeter keshille e rendesishme eshte edhe matja e sasise se sheqerit ne gjak me shpesh gjate periudhes kur iu ka kapur gripi. Dhe e fundit, perpiquni te hani ushqimin tuaj te zakonshem, ku perfshihen edhe sheqernat. 

Cfare ndikimi ka gripi tek diabetiket?

Gripi rrit nivelin e sheqerit, per kete arsye duhet te merret mjekimi rregullisht, si dhe ushqimi, pavaresisht se nga viroza pacientet nuk kane uri. Po keshtu, keshillohen sa me teper konsumim i lengjeve, frutave, si dhe te konsumoni sa me shume supe. Ne qofte se nje pjese e diabetikeve, te prekur nga gripi, kane temperature te larte, keshillohet vizita me mjekun specialist. Kjo per vete faktin, sepse kerkohet ndryshim i dozave te mjekimit per te shmangur nderlikimet, qe vijne nga gripi, ose mund te merren insulina ekstra. Kontrolli i diabetit eshte nje veprim balancues. Ata persona qe jane prekur nga kjo semundje duhet te kene nje ekuiliber te mire ndermjet sheqerit te ulet dhe te larte te gjakut, pasi te dyja shkaktojne probleme serioze.

Cili eshte niveli mesatar i sheqerit dhe nese kemi ulje te normes se tij, cilat jane simptomat qe ka nje pacient?

Niveli i sheqerit duhet mbajtur ne shifra normale dhe HbAic (hemoglobina dhe glukoza) poshte 7 per qind. Kur sasia e sheqerit shkon poshte kesaj shifre, kemi te bejne me hypoglicemi, qe shoqerohet me disa simptoma. Nder me kryesoret mund te rendisim dhimbje te kokes, shqetesim, djersitje e tepert e trupit, uri. Po keshtu, crregullime te ritmit te zemres (palpitacione), puls i shpejte, keputje, lodhje (te mos jesh ne gjendje te ngrihesh ne kembe, dridhje te duarve, irritabilitet (eksitim), te perziera ne stomak, si dhe gjendje te fikti.

Pas gjithe ketyre shqetesimeve, cilat do te ishin keshillat qe duhet te ndjeke nje pacient?

Pacienti duhet te veproje me shpejtesi, qe kur fillon te ndieje shenjat e para, pa i lene qe ato te thellohen. Keshtu, keshillohet marrje e lengjeve te frutave, sheqer ose ushqim qe permban sheqer. Injektoni (gjilpere) nje ampule Glukogen (medikament qe rrit sheqerin ne gjak), te cilen nje diabetik duhet ta kete ne shtepi. Po keshtu, nje tjeter keshille per ata persona qe kane diabetin e ulet eshte mbajtja e karameleve ne xhep ose sheqer, kur hypoglicemia (sheqeri i ulet) mund te ndodhe ne rruge.

Cilat jane shkaqet e uljes se sheqerit ne gjak?

Shkaqet qe shkaktojne kete ulje te nivelit te sheqerit mund te jene te shumta.

Nje nga keta shkaktare eshte edhe berja e insulines me teper se zakonisht, po keshtu edhe nga nje aktivitet fizik i sforcuar mbi aktivitetin e perditshem. Po nje faktor tjeter, qe ndikon ne uljen e sheqerit, eshte edhe marrja e ushqimit me vone se zakonisht nga koha e marrjes se mjekimit.

Po ne rastet kur niveli i sheqerit ne gjak eshte me i larte, cilat jane simptomat e para qe shfaqen?

Kur niveli i sheqerit ne gjak eshte me i larte se normalja quhet hiperglicemi, qe shoqerohet edhe me simptomat e veta. Keshtu, shenjat e para jane frymemarrje e veshtiresuar dhe e rende, dremitje, lodhje qe shoqerohet me mungese energjie, etje dhe urinim te shpeshte dhe te shumte. Nje nga keshillat me te rendesishme, qe te semuret duhet te kene parasysh, eshte se pacientet me hiperglicemi duhet te pine lengje dhe mos t’i nderpresin ato.

Cilat jane shkaqet qe shkaktojne hiperglicemine (diabetin) e larte?

Shkaqet kryesore mund te jene marrja e insulines me pakice, ushqimi i tepert, jo ai qe merret zakonisht. Po keshtu, infeksione te ndryshme, gripi, si dhe streset e forta.

Po keshillat per kete grup pacientesh, cilat do te ishin?

Disa “vogelsira” behen shkaktare te ketij diabeti dhe keshillohet qe keto te eliminohen. Keshtu, keshillohet qe ushqimi te merret ne kohe, si dhe ne sasine e caktuar. Por shume e rendesishme eshte qe te kontrollohet edhe niveli i sheqerit ne gjak. Nderkohe, per personat mbi peshe eshte shume e rendesishme qe te kontrollohet edhe shendeti, si dhe aktiviteti fizik, i cili duhet te vazhdoje per cdo dite. Te semuret me diabetin e sheqerit kane potencial te madh per semundjet e zemres, ndaj keshillohet kontroll i here pas hershem tek mjeku kardiolog. Po keshtu, keshillohet edhe heqja e disa veseve. Per shembull, nese dikush pi duhan, atehere ky eshte nje faktor i rrezikshem, qe shkakton goditje ne zemer dhe eshte e keshillueshme qe te nderpritet plotesisht duhani. Po keshtu, edhe tensioni i larte i gjakut mund te coje gjithashtu ne goditje zemre, prandaj duhet te mbahet ne kontroll dhe ne shifra normale.

Gripi dhe diabeti

Gripi rrit nivelin e sheqerit per kete arsye duhet te merret mjekimi rregullisht, si dhe ushqimi, pavaresisht se nga viroza pacientet nuk kane uri. Po keshtu, keshillohet sa me teper konsumim i lengjeve, frutave, si dhe te konsumoni sa me shume supe. Ne qofte se nje pjese e diabetikeve, te prekur nga gripi, i cili shoqerohet me temperature te larte, keshillohet vizita me mjekun specialist. Kjo per vete faktin, sepse kerkohet ndryshim i dozave te mjekimit per te shmangur nderlikimet qe vijne nga gripi ose mund te merren insulina ekstra. Kontrolli i diabetit eshte nje veprim balancues. Ata persona qe jane prekur nga kjo semundje duhet te kene nje ekuiliber te mire ndermjet sheqerit te ulet dhe te larte te gjakut, pasi te dyja shkaktojne probleme serioze.

Simptomat ne diabet te ulet

 • Dhimbje te kokes
 • Shqetesim
 • Djersitje e tepert e trupit
 • Uri
 • Crregullime te ritmit te zemres
 • Keputje, lodhje
 • Te perziera ne stomak
 • Gjendje te fikti

Simptomat ne diabet te larte

 • Frymemarrje e veshtiresuar
 • Frymemarrje e rende
 • Dremitje
 • Lodhje
 • Mungese energjie
 • Etje
 • Urinim te shpeshte
 • Urinim i shumte

Keshilla

 • Marrje e lengjeve te frutave (per hypoglicemi)
 • Sheqer ose ushqim qe permban sheqer
 • Injektoni (gjilpere) nje ampule Glukogen
 • Mbajtja e karameleve ne xhep ose sheqer
 • Ushqimi te merret ne kohe (per hiperglicemi)
 • Te kontrollohet edhe shendeti, si dhe aktiviteti fizik
 • Te eliminohet stresi
 • Kujdes nga gripi dhe infeksionet e ndryshme
Intervistoi: Sonila Isaku
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: