Retinopatia diabetike

Nderlikimet mikrovaskulare jospecifike te diabetit te sheqerit ne retinen e syrit jane: 

 • Retinopatia diabetike (e cila demton tere retinen)
 • Makulopatia diabetike (e cila demton qendren e retines)

Retinopatia diabetike qe vjen si rezultat i nderlikimi i diabetit te sheqerit tipi 1 (Makulopatia diabetike – shfaqet me vone).

Makulopatia diabetike qe vjen nga nderlikimi i diabetit te sheqerit tipi 2 (Retinopatia diabetike – e zhvilluar shfaqet me vone)

Faktoret e rriskut te Retinopatise dhe Makulopatise jane:

 • Hiperglicemia kronike
 • Zgjatja e diabetit
 • Vizitat e rralla te okulisti me pak se nje here ne vit
 • Hipertensioni arterial (me shume se 140/80 mmHg)
 • Patologjia renale pasuese
 • Perqindja e larte e yndyrnave ne gjak
 • Pirja e duhanit
 • Shtatezania
 • Operimi i kataraktes

Profilaksia e Retinopatise dhe Makulopatise diabetike.

 • Ruajtja e nivelit normal te glukozes ne gjak
 • Ruajtja e nivelit normal te kolesterolit
 • Tensioni i gjakut jo me shume se 130- 80 mmHg
 • Terapia medikamentoze me kurime: angioprotektore, antiagregante, antioksidante, enzime, preparate per permiresimin e mikroqarkullimit, heparina mikromolekulare
 • koagulimit lazerian te retines

Te tjera komplikacione okulare nga diabeti

 • perde (turbullim i kristalinit)
 • glaukoma (tensioni i larte i syrit)
 • uveit (inflamacion i irisit dhe korioidese se syrit)

Nese ju vuani nga semundja e diabetit te sheqerit ne gjak, ju duhet te kontrolloheni tek okulisti te pakten 1 here ne vit.

(http://www.eye.al/faqe_print.php?id=23)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: